Kulturno društvo Mohorjan

  • 031 686 191

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Koncert Slovenskega okteta za matere in žene | 21. 3. 2015 | 18.30 | Gostišče Brančurnik

Vljudno vabljeni na glasbeno poslastico na Prevalje, koncert Slovenskega okteta. Kulturno društvo Mohorjan in Slovenski oktet koncert posvečajo vsem ženam in materam. Zimzelene pesmi in uspešnice Slovenskega okteta vam bodo še dolgo odzvanjale in vas osrečevale, tokrat v Gostišču Brančurnik.

Vstopnice za koncert Slovenskega okteta lahko v predprodaji kupite v Gostišču Brančurnik in Darilnem butiku Prevalje.

Vljudno vabljeni na tretji abonmajski koncert že 25. koncertne sezone Kulturnega društva Mohorjan.

Odprtje razstave Andrej Jemec

Kulturno društvo Mohorjan Prevalje v počastitev slovenskega kulturnega praznika vabimo na

ODPRTJE SLIKARSKE RAZSTAVE AKADEMIKA ANDREJA JEMCA, akad. slikarja, V PETEK, 6. FEBRUARJA 2015 OB 17. URI, GROŠLJEVA GALERIJA – DRUŽBENI DOM, PREVALJE.

O slikarju bo spregovoril rektor Jožko Kopeinig. Glasbeni program - vokalni kvartet Činklce.

Razstava bo odprta do23. februarja 2015.

 

Andrej Jemec (l. 1934) je slikarstvo študiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani (1953–1958), študijsko se je izpopolnjeval v Parizu in v Londonu. Najprej je učil na osnovni šoli v Šentvidu pri Ljubljani, do leta 1973 delal kot svobodni umetnik. Od 1984. je bil redni profesor za risanje in slikanje na ALUO. Sodeloval je na 4. mednarodnem grafičnem bienalu v Tokiu 1964, kjer je prejel mednarodni Grand Prix za grafiko, razstavljal pa je med drugim v mednarodnem eksperimentalnem paviljonu na beneškem bienalu (1970) in na beneškem bienalu (1972), dvakrat na bienalu v São Paulu (1971, 1977), 1971 v Parizu na razstavi Umetnost na tleh Jugoslavije od prazgodovine do danes, na vseh mednarodnih grafičnih bienalih v Ljubljani od 1963 do 1999 ... Prejel je številne nagrade, med njimi Prešernovo nagrado za življenjsko delo (1994). Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in risbo ter s tapiserijo, skulpturo, barvnimi stekli in grafičnim oblikovanjem. Njegova dela hranijo v mnogih stalnih zbirkah muzejev in galerij ter drugih javnih institucijah v tujini in doma - v Washingtonu, v Londonu, v Tokiu, Albertini na Dunaju, Narodni galeriji v Pragi, Muzeju sodobne umetnosti v Beogradu, Moderni galeriji v Ljubljani itn. Leta 1995 je bil izvoljen v SAZU kot izredni, leta  2001 pa kot redni član. 2005 je prejel avstrijski častni križ za znanost in umetnost, 2010 pa avstrijski častni križ za znanost in umetnost prvega reda.

Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in risbo ter s tapiserijo, skulpturo, barvnimi stekli in grafičnim oblikovanjem, sodeluje pri vprašanjih barvnega skladja v arhitekturi ( Cankarjev dom v Ljubljani, cerkev sv. Janeza Krstnika v Trnovem v Ljubljani ) , občasno tudi s publicistiko. Dejavno je sodeloval pri ustanavljanju in oblikovanju študijskega programa oddelka za oblikovanje na ALU v Ljubljani, katerega prvi predstojnik je bil (do 1988), in pri prenovi likovne vzgoje v slovenskih šolah. 

V zgodnje simbolne pomene svetlobe njegovih duhovnih pejsažev se pozneje naseli barva kot stvar, kot pomembno barvno pomensko tkivo (barvne poteze, simbolni pomen barve), v katerega so potopljene vse pomenske oblike slike. 

Živi in dela v Ljubljani in v Zabreznici na Gorenjskem.


Vse se začne in konča s svetlobo.Tako je v življenju, tako je tudi na slikah. S svetlobo, ki sije iz sebe in še ne videnemu in ne znanemu daje oblike, je vedno mišljeno spoznanje, pa tudi ustvarjal¬nost, ki kaže na ustvarjalca, torej na izvor. Že pred stole¬tji Blaise Pascal, matematik in filozof, od čigar smrtnega dne je letos minilo 350 let, omenja krhkost človeške eksistence, še bolj intenzivno glede na vesolje in njegovo neskončnost, ki je bila tik pred tem, da jo znanost od¬krije. Za Pascala je bilo to spoznanje mučno: »Kajti kaj je človek v svetu? Nič proti neskončnosti, vse proti niču, sredina med ničem in vsem.«

akademik Andrej Jemec


Andrej Jemec je polnokrven umetnik, človek, ki dosledno sledi  svoji poti - s kompromisi, ki jih zahteva življenje, vendar nikoli proti svoji etiki in občutju. Pozna ceno svobode. Zanj je svetloba znamenje svobode in nevezanosti. Predvsem v njegovem slikarstvu dobi svetloba velik vsebinski pomen. Andrej Jemec: » Pogojuje vse vidno, tudi v senci in polsenci, njena vloga je dominantna, njena sposobnost in moč poimenovanja barv in  označitve sveta je odločilna. Slikovni jezik ba¬rv in oblik mi omogoča, da vse stvari, ki sodijo v repertoar nastajajoče slike, domislim in jih hkrati ustvarim.«

W. J. Bandion 


 

Aleksandra Kocmut - Dinozavri in bajbulčki

V prazničnem decembru je izšla prva Mohorjanova knjiga za najmlajše, slikanica Dinozavri in bajbulčki koroške avtorice Aleksandre Kocmut. V bogato ilustrirani slikanici (ilustrirala jo je Laura Ličer) je 19 hudomušnih, šaljivih in poučnih pesmic o dinozavrih in drugih "pošastnih", čarobnih bitjih. Slikanica je primerna za malčke in šolarje prve triade.

To je sedemnajsta samostojna knjiga pisateljice in pesnice Aleksandre Kocmut, ki se je v širšo javnost zapisala že s svojim prvim romanom Trije razlogi, nato s prvim slovenskim romanom na temo alzheimerjeve bolezni Čisto sam na svetu, leta 2013 z zmagovalno protestno pesmijo Slovenska pogača na natečaju "Mentorjev feferon" in leta 2014 z zmagovalno kratko zgodbo Kako so trije šli po muzgalše na natečaju društva KunKuvo "Mati, solzice!". Aleksandra je glasnica koroške besede po Sloveniji - njena prva izdana knjiga, zbirka pravljic, ima naslov Na otoku Puklmec, izdala pa je tudi pesniško zbirko Kolomon bukle, v kateri je baladno upesnila koroške folklorne povedke, zbrane v knjigi Marte Repanšek Bajže s Koroške. Njena pravljica Čarobni rdečnjak je ena sedmih pravljic, objavljenih v knjigi Pravljična vas Leše.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Aleksandra_Kocmut

Preberi več

KOROŠKI APZ MOHORJAN ABSOLUTNI ZMAGOVALEC V SPLITU

Najvišji seštevek doseženih točk vseh tekmovalni zborov

Koroški akademski pevski zbor Mohorjan iz Prevalj se je udeležil 18. mednarodnega zborovskega tekmovanja Dnevi duhovne glasbe Cro Patria v Splitu ter z najvišjim seštevkom točk v kategorijah obveznih in novih skladb osvojil Grand Prix tekmovanja. 

Mladi Korošci so se občinstvu predstavili z obvezno skladbo španskega skladatelja Javierja Busta Ubi caritas, ter deli sodobnega latvijskega skladatelja Pēterisa Vasksa Māte saule ter priredbo slovenske ljudske Knez Marko skladateljice Katarine Pustinek Rakar. V kategoriji novih skladb si je zbor izbral delo ameriške skladateljice Rachel DeVore Forgaty Leave My Heart Its Songs, ki je na mednarodnem natečaju novitet, ki je potekal v sklopu tekmovanja, prejela bronasto odličje. Zbor je v kategoriji obveznih skladb prejel zlato, v kategoriji novitet pa srebrno plaketo.  Pevci so prejeli tudi posebno nagrado za najboljši tuj zbor tekmovanja.

Koroški APZ Mohorjan letos obeležuje petnajsto obletnico delovanja, od leta 2005 dalje zbor vodi dirigentka Helena Buhvald Gorenšek. Zbor je preteklih treh letih dosegel kar nekaj vidnejših rezultatov tako doma (Naša pesem) kot tudi v tujini (Bratislava, Rimni, Split). Pevci so doslej poslušalcem uspešno predstavili skladbe od renesanse do 21. stoletja ter tudi priredbe ljudskih pesmi, izvedeli pa so tudi kar nekaj novitet, napisanih posebej za njih (Lojze Lebič: Kako kratek je ta čas, Hilarij Lavrenčič: Sem šev, sem šev čez gmajnico, Mojca Prus: Medved in lisica…).

Zbor se bo ponovno predstavil publiki že to nedeljo, 7.12.2014, ko bodo skupaj z Društvom baletnih umetnikov Slovenije na glasbo Lojzeta Lebiča krstno izvedli predstavo Prevaljska legenda dr. Franca Sušnika, 26.12.2014 pa skupaj s Koroškim otroškim pevskim zborom  Mohorjan in zamejskim zborom Mlada Danica iz Roža na tradicionalnem božičnem koncertu v Družbenem domu na Prevaljah.

 

Žiga Berložnik, KD Mohorjan

Akcijska cena kompleta Lojze Lebič - Od blizu in daleč II ter Lojze Lebič: Katalog del

Ob osemdesetletnici skladatelja akademika Lojzeta Lebiča je izšla Lebičeva druga knjiga OD BLIZU IN DALEČ in dopolnjen KATALOG DEL. Knjiga ima šest poglavij : Članki in eseji, Pogovori, Misli in spoznanja, O skladatelju in njegovi glasbi, Skladatelj o skladateljih, Skladatelj in domači kraj. Dodana je biografija, spisek prejetih nagrad in priznanj in avtorjevih besedil. Akademik Lebič ni le naš največji skladatelj, je dobitnik najvišjih nagrad in priznanj, domačih in tujih, je tudi odličen glasbeni pisec.

Knjiga ima 402 strani, format 21 x 23 cm, broširana vezava, črno–beli tisk. Katalog del vsebuje popis celotnega skladateljevega opusa s podatki o skladbah. Obseg 80 strani, format 15 x 21 cm, broširana vezava, črno–beli tisk.

Preberi več

Nahajate se: Domov Zadnji prispevki

O Nas

Kulturno Društvo Mohorjan

Na Fari 44

2391 Prevalje