Kulturno društvo Mohorjan

  • 031 686 191

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Mohorjanom ob 15. jubileju

Ljubiteljska in ljudska kultura sta povezovalki ljudi v lokalni skupnosti in bistveno opredeljujeta identiteto okolja sploh na podeželju odmaknjenem od kulturnega prostora profesionalnosti. V zborovski glasbi, sprva zgolj cerkvenega petja, je ujeta zgodovina, ki je poleg jezika ena temeljnih prvin narodove identitete. »Odnos do zborovstva je občutljiv seizmograf družbe. Tudi današnje, seveda,” je prepričana zborovodkinja Karmina Šilec. Med Slovenci je zborovsko petje najbolj razvito in ljudska kultura z njim najbolj zaznamovana.

Tako se je pričelo tudi v Kulturnem društvu Mohorjan z uradnim pričetkom septembra 1997, z zborovstvom. Kot se začenjajo vse dobre stvari, vedno je nekdo z ustvarjalno vizijo, voljo, silno vztrajnostjo, ki se ne ustraši ovir in gradi, reže gladino. Tako je bilo tudi pri vas, naj mi ne zamerijo, ne bom nizal imen, uspeh je v timskem delu. Pričeli ste s snovanjem nadvse ustvarjalnega kulturnega društva s široko zasnovano vsebino, s cilji, hotenjem, ambicijami, da storite nekaj več. Združili ste mlade v zborovskem petju, ustvarili odličen Koroški akademski pevski zbor, prepoznaven cerkveni pevski zbor, mnogim nadarjenim in predanim ste odprli vrata v svet glasbe, v njej so našli tudi poklicno pot, spet druge navdušili z dobro vsebino preživljanja prostega časa. Že Grki so poznali etični pomen glasbe, ki naj v razvoju mladih pripomore k moralno zaokroženemu človeku.

Mohorjani niste ostali samo pri glasbenih vsebinah, v petnajstih letih ste razvili založniško dejavnost na temeljih nekdanje Mohorjeve na Prevaljah, že ste blizu petdesete izdaje knjig predvsem domačega okolja, uvedli ste glasbeni abonma, festival ljudske pesmi kot edinost na Slovenskem, prirejate likovne razstave. Prevalje so tudi po vaši zaslugi že zdavnaj prešle iz obrobja kulturnega dogajanja v prepoznavno mesto glasbene kulture, presegli ste ljubiteljsko snovanje. Velik delež nadarjenih glasbenikov prispevajo Prevalje v zakladnico slovenske glasbe, med njimi so tudi tisti, ki so se in se kalijo v KD Mohorjan.

Ob 15-letnici delovanja KD Mohorjan čestitam vsem in se zahvaljujem za vaše ustvarjene dosežke, za rast in stalno kvaliteto, za kulturni naboj, ki ga širite. Želim vam še mnogo ustvarjalnih idej in mladih moči v nadaljevanju vašega dela.

Župan Občine Prevalje

dr. Matic Tasič

Nahajate se: Domov Zadnji prispevki Mohorjanom ob 15. jubileju

O Nas

Kulturno Društvo Mohorjan

Na Fari 44

2391 Prevalje