Kulturno društvo Mohorjan

  • 031 686 191

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Nadaljujte...

Kulturni dogodki zadnjega časa, še posebej pod vtisom evropskega kulturnega leta in Prešernovega dne so v nas ponovno obudili razmišljanja o kulturi. Pridružitev razpoloženju zgornjih dogodkov je naše lokalno praznovanje- petnajstletnica delovanja Kulturnega društva Mohorjan s Prevalj. Naj pričujoča publikacija sama zase pove, kar je treba povedati. Vsak pa dobro ve, da suhoparno naštevanje prireditev ne pojasni vsega, kar rojeva, pogojuje in poganja tako imenovano ljubiteljsko kulturo.

V časih svetovne finančne, gospodarske in politične krize je že skoraj neprimerno govoriti o kulturi. O kulturi, ki je čisti potrošnik in povsem nezdružljiva z bistvi sodobnega kapitalizma, kot so svobodni trg in ustvarjanje dobička. Vendar nas je kultura, ko pokličemo na pomoč zgodovino, združevala v občestvo kot osnova bivanja človeka in civilizacije. V okolju kulture je stalno iskanje boljšega, lepšega in polnejšega doživetja resničnosti. Skratka, gre za iskanje smisla kot osnove človekovega obstajanja. Smisel je vedno mogoče najti, če na pomoč pokličemo kulturo. Kultura je pravzaprav veličasten laboratorij smisla.

Odgovoriti pa si moramo na vprašanje, kakšna kultura in kakšna strategija kulture bi bila skladna z našim časom, z našimi navadami in življenjskimi vrednotami. Še posebej s pojavom globalizacije, ki nosi v sebi svetovno izenačenje in izginjanje lokalne, domače kulture. Slepili bi se, če se ne bi zavedali, da globalno gospodarstvo pomeni tudi novo kulturo, kljub temu da vneto zagovarjamo, da bo identiteta kulture na lokalni ravni zadržala svoje posebnosti. Usmerjenost k lokalnim virom kulture v vseh mogočih pojavnih oblikah istočasno pomeni dokumentirano ohranitev tradicije in avtohtonosti. To je prava pot.

Iz te zakladnice bomo vedno črpali kot dediči sporočilo časa, našli pot in smisel. Za to imamo mnoga zagotovila, katerim lahko brez zadržka verjamemo. Tako bo sodobni človek vse bolj posedoval vrline čustvene in duhovne inteligence, da bo lahko prisluhnil svojemu notranjemu bitju, duši in Bogu. Ob kulturi človek začuti, morda tudi ve, kje se skriva resnica življenja.

Mohorjanu čestitke za petnajstletnico uspešnega delovanja, z željami, da nadaljuje s posredovanjem kulture kraja, ki jo je prejel kot dediščino. In tudi ustvarja dediščino, ki jo bo zapustil zanamcem.

Janez Gorjanc,

dr. med., podpredsednik društva

Nahajate se: Domov Zadnji prispevki Nadaljujte...

O Nas

Kulturno Društvo Mohorjan

Na Fari 44

2391 Prevalje