Kulturno društvo Mohorjan

  • 031 686 191

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

14. letni koncert KAPZ Mohorjan uspel!

PREVALJE
MOHORJANOVA PESEM NAVDUŠILA ŠTEVILNE POSLUŠALCE
V septembru zbor na mednarodnem tekmovanju v Riminiju- Italija

KOROŠKI APZ MOHORJAN s Prevalj je minulo soboto priredil svoj štirinajsti letni koncert. Farna cerkev je bila napolnjena s poslušalci, ki redno in z zanimanjem spremljajo zborovo delo in se s pevci vred veselijo zborove rasti. Zborovodkinja Helena Buhvald Gorenšek je tokrat predstavila zajeten program zahtevnih skladb tujih in domačih avtorjev. Prvi del koncerta so pevci posvetili delom tujih skladateljev -J. Mantyjarvija, H. Schutza, J. P. Gallusa, J. Farmerja, J. Busto in E. Whitacre. Odličen zvok zbora in dovršene interpretacije so že na samem začetku koncerta pritegnile poslušalce in dale vedeti, da je zbor v tej sezoni zopet naredil velik kakovostni korak na svoji zborovi rasti.

Drugi del koncerta so se nam predstavili slovenski skladatelji: W. Lo Nigro, A. Lajovec, V. Ukmar, P. Merku, L. Lebič, H. Lavrenčič, E. Oraže in M. Prus. Od tega ssmo slišali tri umetne skladbe - Lajevčev LAN, Ukmarjevo BOJAZLIVEC in Merkujevo Z GOZDOM PRIHAJAM -, ki so jih je pevci odlično odpeli, muzikalnost zborovodkinje in tehnična dovršenost so dajale skladbam svoj čar.

Preostale skladbe so bile sodobne priredbe slovenskih ljudskih pesmi – od Prekmurja do Rezije. Posebej prisrčno so zazvenele štiri ziljske pesmi, med njimi smo slišali krstno izvedbo Lebičeve ziljske iz Blač KAKO KRATEK JE TA ČAS. Tudi tokrat, kot že mnogokrat poprej, se je Lebič vnovič izkazal kot izvrsten skladatelj, ki mu je ljudska pesem pomembno področje glasbenega ustvarjanja.

Odličen program, dovršene interpretacije, sočen, izenačen in mladosten zvok zbora – to so odlike mohorjanovega prepevanja. Upravičeno zapišemo, da iz grl domačih zborov in zborov Koroške regije takega petja še nismo slišali. Čestitke zborovodkinji Heleni Buhvald Gorenšek, pevkam in pevcem za ta velik zborovski podvig !

Mohorjane čakajo v tem letu še naslednje naloge:

  • 24. junij bo zbor prepeval na prireditvi ob občinskem in državnem prazniku na Poljani,
  • 29. junija bodo priredili koncert v Bistrici ob Sotli,
  • 7. julija se bodo s celovečernim koncertom udeležili mednarodnega zborovskega festivala V kopru, kamor jih je povabil zbor OBALA KOPER,
  • Od 27. – 30. septembra pa bo zbor tekmoval na mednarodnem zborovskem tekmovanju v mestu RIMINI v Italiji. To bo zborovo drugo mednarodno tekmovanje. (Lani so v Bratislavi osvojili zlato plaketo.)
  • V oktobru bo zbor organizator Petega zborovskega festivala ljudskih pesmi PREVALJE 2013, na katerem bo sodelovalo šest zborov, v novembru pa bodo potekali Šestnajsti Sušnikovi dnevi.
  • 24. novembra bodo mohorjani sodelovali še na regijskem tekmovanju v Dravogradu, leto pa bodo zaključili 26. decembra z božičnim koncertom.

Ob doživetem letošnjem 14. letnem koncertu in zavzetem zborovem delu, njegovi programski usmeritvi in doseženi kakovosti lahko rečemo, da imamo s KOROŠKIM APZ MOHORJAN in zborovodkinjo Heleno Buhvald Gorenšek odličnega predstavnika koroškega zborovstva, ki se z ramo ob rami lahko postavi ob bok najboljšim slovenskim zborom.

Jožko Kert
Prevalje, 2. junija 2013

 

Pevci KAPZ Mohorjan napolnili cerkev Marije device na jezeru ter obiskovalcem pričarali čudovit večer.

Nahajate se: Domov Zadnji prispevki 14. letni koncert KAPZ Mohorjan uspel!

O Nas

Kulturno Društvo Mohorjan

Na Fari 44

2391 Prevalje