Kulturno društvo Mohorjan

  • 031 686 191

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

APZ TONE TOMŠIČ SE BO PRED TEKMOVANJEM ZA GRAND PRIX EVROPE V AREZZU (ITALIJA) PREDSTAVILI TUDI NA LEŠAH NAD PREVALJAMI

 Koncert bo v cerkvi sv. Volbenka na Lešah ( ena najbolj akustičnih cerkva pri nas ) v soboto, 17. avgusta ob 20. uri. Vstopnine ni, prostovoljni prispevki so namenjeni Koroškemu APZ Mohorjan, ki se bo v septembru udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja v Riminiju (Italija).

Konec avgusta odhaja APZ TONE TOMŠIČ z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom na mednarodno tekmovanje za Veliko nagrado Evrope za zborovsko petje - Grand Prix European de Chant Choral . To je letno zborovsko tekmovanje med zmagovalci šestih Evropskih tekmovanj. Tekmovanja so bila slovesno odprta leta 1988 v Arezzu (Italija), Debrecenu (Madžarska), Toursu (Francija) in Gorizzi (Italija). Naslednjo leto, 1989, se jim je pridružila še Varna (Bulgarija), leta 1990 pa Tolosa (Španija). Leta 2008 je iz tekmovanja izstopila Gorizza, nadomestil pa jo je Maribor.

APZ že od svojega nastanka šteje med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnično plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na mnogih festivalih in tekmovanjih doma ter v tujini. Med zadnje spada uspeh v Varni leta 2007, ki je zbor uvrstil na najelitnejše zborovsko tekmovanje na svetu – tekmovanje za Grand Prix Evrope. Udeležili so se ga marca 2008 v madžarskem Debrecenu. Tam so pokazali najvišjo stopnjo odličnosti in med najvišjo svetovno konkurenco, že drugič, osvojili Grand Prix Evrope.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in nenehna želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. V letih 1938-39 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je ponovno prišel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič,Marko Munih, Jože Fűrst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret in Urša Lah. Od oktobra 2009 zbor vodi Sebastjan Vrhovnik.

Apezejevci vsa leta dobro sodelujejo s KD Mohorjan, to bo že njihov deseti koncert na Prevaljah v zadnjih desetih letih. Vljudno vabimo na ta koncert, kjer se bo zbor predstavil med drugim tudi s tekmovalnim programom. Zboru in dirigentu Sebastjanu Vrhovniku želimo uspešen nastop na tem prestižnem zborovskem tekmovanju v Arezzu.

-------------------

Zapisal Jožko Kert

Nahajate se: Domov Zadnji prispevki APZ TONE TOMŠIČ SE BO PRED TEKMOVANJEM ZA GRAND PRIX EVROPE V AREZZU (ITALIJA) PREDSTAVILI TUDI NA LEŠAH NAD PREVALJAMI

O Nas

Kulturno Društvo Mohorjan

Na Fari 44

2391 Prevalje