Kulturno društvo Mohorjan

  • 031 686 191

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Odprtje razstave Andrej Jemec

Kulturno društvo Mohorjan Prevalje v počastitev slovenskega kulturnega praznika vabimo na

ODPRTJE SLIKARSKE RAZSTAVE AKADEMIKA ANDREJA JEMCA, akad. slikarja, V PETEK, 6. FEBRUARJA 2015 OB 17. URI, GROŠLJEVA GALERIJA – DRUŽBENI DOM, PREVALJE.

O slikarju bo spregovoril rektor Jožko Kopeinig. Glasbeni program - vokalni kvartet Činklce.

Razstava bo odprta do23. februarja 2015.

 

Andrej Jemec (l. 1934) je slikarstvo študiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani (1953–1958), študijsko se je izpopolnjeval v Parizu in v Londonu. Najprej je učil na osnovni šoli v Šentvidu pri Ljubljani, do leta 1973 delal kot svobodni umetnik. Od 1984. je bil redni profesor za risanje in slikanje na ALUO. Sodeloval je na 4. mednarodnem grafičnem bienalu v Tokiu 1964, kjer je prejel mednarodni Grand Prix za grafiko, razstavljal pa je med drugim v mednarodnem eksperimentalnem paviljonu na beneškem bienalu (1970) in na beneškem bienalu (1972), dvakrat na bienalu v São Paulu (1971, 1977), 1971 v Parizu na razstavi Umetnost na tleh Jugoslavije od prazgodovine do danes, na vseh mednarodnih grafičnih bienalih v Ljubljani od 1963 do 1999 ... Prejel je številne nagrade, med njimi Prešernovo nagrado za življenjsko delo (1994). Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in risbo ter s tapiserijo, skulpturo, barvnimi stekli in grafičnim oblikovanjem. Njegova dela hranijo v mnogih stalnih zbirkah muzejev in galerij ter drugih javnih institucijah v tujini in doma - v Washingtonu, v Londonu, v Tokiu, Albertini na Dunaju, Narodni galeriji v Pragi, Muzeju sodobne umetnosti v Beogradu, Moderni galeriji v Ljubljani itn. Leta 1995 je bil izvoljen v SAZU kot izredni, leta  2001 pa kot redni član. 2005 je prejel avstrijski častni križ za znanost in umetnost, 2010 pa avstrijski častni križ za znanost in umetnost prvega reda.

Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in risbo ter s tapiserijo, skulpturo, barvnimi stekli in grafičnim oblikovanjem, sodeluje pri vprašanjih barvnega skladja v arhitekturi ( Cankarjev dom v Ljubljani, cerkev sv. Janeza Krstnika v Trnovem v Ljubljani ) , občasno tudi s publicistiko. Dejavno je sodeloval pri ustanavljanju in oblikovanju študijskega programa oddelka za oblikovanje na ALU v Ljubljani, katerega prvi predstojnik je bil (do 1988), in pri prenovi likovne vzgoje v slovenskih šolah. 

V zgodnje simbolne pomene svetlobe njegovih duhovnih pejsažev se pozneje naseli barva kot stvar, kot pomembno barvno pomensko tkivo (barvne poteze, simbolni pomen barve), v katerega so potopljene vse pomenske oblike slike. 

Živi in dela v Ljubljani in v Zabreznici na Gorenjskem.


Vse se začne in konča s svetlobo.Tako je v življenju, tako je tudi na slikah. S svetlobo, ki sije iz sebe in še ne videnemu in ne znanemu daje oblike, je vedno mišljeno spoznanje, pa tudi ustvarjal¬nost, ki kaže na ustvarjalca, torej na izvor. Že pred stole¬tji Blaise Pascal, matematik in filozof, od čigar smrtnega dne je letos minilo 350 let, omenja krhkost človeške eksistence, še bolj intenzivno glede na vesolje in njegovo neskončnost, ki je bila tik pred tem, da jo znanost od¬krije. Za Pascala je bilo to spoznanje mučno: »Kajti kaj je človek v svetu? Nič proti neskončnosti, vse proti niču, sredina med ničem in vsem.«

akademik Andrej Jemec


Andrej Jemec je polnokrven umetnik, človek, ki dosledno sledi  svoji poti - s kompromisi, ki jih zahteva življenje, vendar nikoli proti svoji etiki in občutju. Pozna ceno svobode. Zanj je svetloba znamenje svobode in nevezanosti. Predvsem v njegovem slikarstvu dobi svetloba velik vsebinski pomen. Andrej Jemec: » Pogojuje vse vidno, tudi v senci in polsenci, njena vloga je dominantna, njena sposobnost in moč poimenovanja barv in  označitve sveta je odločilna. Slikovni jezik ba¬rv in oblik mi omogoča, da vse stvari, ki sodijo v repertoar nastajajoče slike, domislim in jih hkrati ustvarim.«

W. J. Bandion 


 

Nahajate se: Domov Zadnji prispevki Odprtje razstave Andrej Jemec

O Nas

Kulturno Društvo Mohorjan

Na Fari 44

2391 Prevalje