Zbori

KAPZ Mohorjan

Spletna stran KAPZ Mohorjan

Koroški akademski pevski zbor Mohorjan prihaja s Prevalj in deluje v okviru KD Mohorjan, šteje 35 članov. Prvih šest let je zbor vodil Marjan Berložnik, leta 2005 pa ga je prevzela Helena Buhvald. Leta 2018 je zbor prevzel Uroš Jurgec, ki ga vodi še danes.

Leta 2007 in 2008 so se udeležili regijske revije »Sozvočenja«, kjer so obakrat prejeli nagrado kot obetaven mlad zbor, leta 2010 pa so bili izbrani za najboljši zbor v svoji regiji. Izobraževali so se pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika leta 2008 in Martine Batič leta 2009. Novembra 2009 se je zbor udeležil regijskega zborovskega tekmovanja ter osvojil zlato priznanje, nagrado za najboljši mešani zbor ter najboljšo izvedbo pesmi, napisane v 20. stoletju do danes, prav tako je zbor zlato priznanje osvojil na regijskem tekmovanju novembra 2011.

Zbor se je aprila 2012 prvič udeležil državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru ter osvojil srebrno plaketo ter priznanje za najboljši debitantski zbor in perspektivno mlado dirigentko. Prav tako je zbor aprila 2012 tekmoval na mednarodnem tekmovanju Slovakia Cantat v Bratislavi in osvojil zlato plaketo in 3. mesto v kategoriji mešanih zborov a capella.

Zbor vsako leto priredi dva samostojna koncerta, sodeluje pa še na številnih drugih prireditvah, revijah in koncertih po Sloveniji ter posega po tujem in domačem repertoarju. Bistveno poslanstvo zbora pa je predvsem ohranjanje veselja do kvalitetnega petja med mladimi Korošci.

 

Helena Buhvald je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in profesorica glasbe, zaposlena kot učiteljica klavirja na glasbeni šoli Ravne na Koroškem, poleg službe pa se intenzivno ukvarja tudi z vodenjem zborov.

Svojo glasbeno pot je začela na glasbeni šoli na Ravnah, kjer je v razredu učiteljice Renate Mirkac dokončala 8 razredov klavirja. Vzporedno z gimnazijo je začela obiskovati srednjo glasbeno šolo in med študijem socialne pedagogike na SGBŠ v Ljubljani maturirala iz klavirja v razredu profesorice Alenke Dekleva. Nato se je vpisala na študij glasbene pedagogike na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Leta 2006 je diplomirala na socialni, leta 2008 pa na glasbeni pedagogiki iz predmeta dirigiranje pod mentorstvom izrednega profesorja Marka Vatovca. V okviru diplome je izvedla koncert s KAPZ Mohorjan, za katerega je od akademije prejela diplomo s posebno pohvalo »Diploma summa cum laude«.

Z vodenjem zborov se je začela ukvarjati že v srednji šoli in je 13 let uspešno vodila OPZ župnije Prevalje in nekaj let tudi MePZ župnije Ravne na Koroškem. Leta 2005 je prevzela KAPZ (tedaj še ŠMePZ) Mohorjan, s katerim je do danes prejela številna priznanja in nagrade, med drugim tudi nagrado za perspektivno mlado dirigentko na Naši pesmi 2012. Jeseni 2011 je prevzela tudi MoPZ Vres s Prevalj, s katerim je že v prvi sezoni skupnega dela dosegla lepe uspehe.

Helena se dirigentsko izpopolnjuje na seminarjih za zborovske dirigente, nazadnje je aktivno sodelovala na dirigentskem seminarju pod vodstvom profesorja Ragnarja Rasmussena novembra 2012 v Splitu.

 

O Nas

Kulturno Društvo Mohorjan

Na Fari 44

2391 Prevalje