Novice

Bachchor Salzburg

Dirigentka Martina Batič

Nedelja, 18. Junij 2023, Ob 19. Uri

Prevalje, Farna Cerkev Device Marije Na Jezeru 

 

Tudi če danes obstaja meja, imata državi Slovenija in Avstrija večstoletno skupno zgodovino. Zbor Bach iz Salzburga je v letu 2023 k sodelovanju v cezmejnem glasbenem projektu »Umetnost brez meja« povabil slovensko dirigentko in zborovodkinjo Martino Batič k sodelovanju v glasbenem čezmejnem projektu. Batičeva, ki iz glasbene prakse natančno razume kulturne povezave med državama, je za Bachov zbor sestavila odličen program, s katerim se ta vez živo pripelje pred oči in ušesa poslušalcev. 

Ker glasba povezuje, na obeh straneh meje igrajo, pojejo in predvsem cenijo dela znanih skladateljev, ki jih je dirigentka uvrstila na program. 

Poleg del avstrijskih velikanov, kot so Joseph Haydn, Gustav Mahler ali Arnold Schonberg, ki so zelo cenili južno obmejno regijo, so na njihovem programu tudi dela slovenskih skladateljev, kot so Damijan Močnik, Marij Kogoj in naš rojak, domačin Lojze Lebič, ki - čeprav tako blizu - so nam premalo poznani. V ta skupni prostor tako sodita tudi Jacobus Gallus kot Hugo Wolf, oba rojena v Sloveniji. Slednji prav blizu nas, v Slovenj Gradcu, ki je bil v njegovem času še del Avstrije.

Za občinstvo ta program postane popotovanje skozi čas dveh držav, katerih skupna kultura je preživela burno zgodovino. 

»Na nas je, da si za prihodnost zagotovimo mirno in plodno skupno sobivanje. Glasba je posebej primerna za to. Lahko jo ponesemo kamor koli po svetu in jo položimo v srca ljudi za njihova prizadevanja.« pravi Martina Batič. 

Vljudno vabljeni na ta vrhunski koncertni večer.

 

BACHCHOR

Salzburški zbor Bach se je po ustanovitvi leta 1983 hitro uveljavil kot eden vodilnih avstrijskih vokalnih ansamblov in v zadnjih desetih letih pridobil vse večjo mednarodno prepoznavnost. Zbor je reden gost Salzburškega festivala, kjer dosega odmevne uspehe na številnih koncertih in scenskih produkcijah. 

Je stalni umetniški partner Salzburškega tedna Mozarta, kjer je nazadnje nastopil na opernih odrih Lucio Silla in Orfeo in Euridica. Gostovanja so ga popeljala v Musikverein na Dunaju, amsterdamski Concertgebouw, Konzerthaus Berlin, Handlov festival v Halleju in Gottingenu pa tudi v Bukarešto, Istanbul, Francijo, Italijo, Grčijo, Španijo in Švico. 

MARTINA BATIČ (*1978) 

Dirigentka Martina Batič je leta 2002 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2004 je na Akademiji v Munchnu z odliko diplomirala iz zborovskega dirigiranja. Naslednjih nekaj let se je izpopolnjevala pri mnogih znanih zborovskih dirigentih, med katerimi je bil tudi slovit Eric Ericson. 

Med leti 2004 in 2009 je bila glavna dirigentka zbora SNG Opera in balet Ljubljana, v sezoni 2012/2013 je vodila zbor Slovenske filharmonije, osem let pa je bila tudi pomočnica direktorja za zbor pri Slovenski filharmoniji. V svoji karieri je poleg naštetih zborov vodila tudi Komorni zbor RIAS v Berlinu, Zbor Srednjenemškega radia iz Leipziga, Zbor Švedskega radia in Mešani pevski zbor francoskega nacionalnega radia, katerega direktorica je od septembra 2018.

Leta 2022 je bila izbrana za vodjo nacionalnega danskega zbora Danish National Vocal Ensemble, ki deluje pod okriljem danske nacionalne televizije. Avgusta 2023 bo na dirigentskem mestu nasledila Marcusa Creeda. Je dobitnica Nagrade Prešernovega sklada (2019) in Nagrade Erica Ericsona (2006). 

Na glasbeni ravni ima Martina Batič redko sposobnost, da glasbo oživi s svojim spontanim in dinamičnim muziciranjem. Njena prisotnost, energija in odprtost ustvarjajo posebno atmosfero, ki je resnično navdihujoča in ponuja priložnost za močna glasbena doživetja tako pevcem kot občinstvu. 

 

Koncertni list Glasba brez meja

 

 

 

9.00 - pred Vrtcem Krojaček Hlaček Prevalje

9.50 - Pred OŠ Franja Goloba Prevalje

10.30 - Pred Gimnazijo Ravne

12.00 - Vandravski trg Prevalje

14.00 - Dom starejših na Fari

MATEJ KRAVCAR, JURE GRADIŠNIK, ANEJ GORENJAK, BLAŽ TROBAS

 

Vabilo na KONCERT - da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge...

Prvi koncert po več kot letu dni premora začenjamo z enim izmed najboljših umetniških projektov leta 2020.

Poezija Anje Golob je glasba. Glasba Draga Ivanuše je poezija. Skupaj sta koncert. Globina neba.

Anja Golob je na Prevaljah rojena slovenska pesnica, urednica, kritičarka, drgamaturginja in prevajalka.

Doslej je objavila štiri samostojne pesniške zbirke v slovenščini, eno v nemščini v sodelovanju z Nikolaiem Voglom, ponatis prvih treh zbirk v eni knjigi ter dve zbirki v nemškem in eno v hrvaškem prevodu, izbore pesmi in drugih besedil v številnih slovenskih in tujih medijih ter okoli sedemsto petdeset odrskih kritik. Je prejemnica številnih nagrad.

Kritiško sito 2020 za najboljšo slovensko knjigo minulega leta po izboru literarnih kritičark / kritikov in Nagrada za najbolje oblikovano knjigo (leposlovje:poezija) na SKS 2019
- da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge da se odganjam a ne dorase ne požene korenin ne stebla listov ne zacveti uvene da ne pride več da so vse vse to kar je retuširani plakati dvanajst barv izmozgani ljudje na avtobusih krakajoče ptice zvoki brez terc preosvetljene noči butajoče ob nasipe juter dolgo dolgo prazna dolgo lobanja in da je vse vse to kar je kar je da me žge da več ne pride da ne pride več da ne(2019)

Jenkova nagrada 2016 za najboljšo slovensko pesniško zbirko v minulih dveh letih — Didaskalije k dihanju (2018)

Jenkova nagrada 2014 za najboljšo slovensko pesniško zbirko v minulih dveh letih — Vesa v zgibi (2013)

Drago Ivanuša je skladatelj filmske in gledališke glasbe, pianist in harmonikar. Je eden najbolj dejavnih slovenskih skladateljev.

Od leta 1991 je ustvaril glasbo za okoli sto trideset gledaliških in plesnih predstav, 23 filmov ter tudi številne samostojne kompozicije za komorne skupine in orkester.

Nastopil je na nekaterih pomembnejših svetovnih glasbenih festivalih. Za gledališko in filmsko glasbo je prejel tudi več nagrad (dve nagradi Vesna na Slovenskem filmskem festivalu leta 2004 in 2010, Zlata ptica na področju gledališke in filmski glasbe leta 1999, AGRFT nagrado Zlatolaska leta 2002 ter dve nagradi za najboljšo glasbo na Slovenskem oglaševalskem festivalu SOF v letih 2000 in 2003.

https://www.susnikovi-dnevi.si

ODPRTJE RAZSTAVE Ernst Gradischnik - Metafizične krajine
TOREK, 5. NOVEMBER 2019, OB 18. URI,
GROŠLJEVA GALERIJA, DRUŽBENI DOM
PRISRČNO VABLJENI | VSTOPNINE NI

PEVSKI VEČER ZBORA LEŠE z gosti ob 20-letnici delovanja
PETEK, 15. NOVEMBER 2019, OB 18. URI,
VEČNAMENSKI PROSTOR OŠ LEŠE
PRISRČNO VABLJENI | VSTOPNINE NI

PREDSTAVITEV KNJIGE Karin Potočnik - LANICA
SREDA, 20. NOVEMBER 2019, OB 12. URI,
KNJIŽNICA OŠ FRANJA GOLOBA PREVALJE
PRISRČNO VABLJENI | VSTOPNINE NI

PREDSTAVA ZA OTROKE - GLEDALIŠČE MALIHVELIKIH: AFRIŠKO SONCE
ČETRTEK, 21. NOVEMBER 2019
DRUŽBENI DOM, VELIKA DVORANA
PRISRČNO VABLJENI | VSTOPNINE NI

SREČANJE IN POGOVOR S PREVALJSKIMI DOKTORJI ZNANOSTI
ČETRTEK, 21. NOVEMBER 2019, OB 18. URI,
DRUŽBENI DOM, MALA DVORANA
PRISRČNO VABLJENI | VSTOPNINE NI

KONCERT ZBORA SLOVENSKE FILHARMONIJE ter PREDSTAVITEV KOMPLETA ZGOŠČENK SKLADATELJA AKADEMIKA LOJZETA LEBIČA
PETEK, 22. NOVEMBER 2019
DRUŽBENI DOM, VELIKA DVORANA
PRISRČNO VABLJENI | PROSTOVOLJNI PRISPEVKI

Vljudno vabljeni na glasbeno poslastico na Prevalje, koncert Slovenskega okteta. Kulturno društvo Mohorjan in Slovenski oktet koncert posvečajo vsem ženam in materam. Zimzelene pesmi in uspešnice Slovenskega okteta vam bodo še dolgo odzvanjale in vas osrečevale, tokrat v Gostišču Brančurnik.

Vstopnice za koncert Slovenskega okteta lahko v predprodaji kupite v Gostišču Brančurnik in Darilnem butiku Prevalje.

Vljudno vabljeni na tretji abonmajski koncert že 25. koncertne sezone Kulturnega društva Mohorjan.

Stran 1 od 3

O Nas

Kulturno Društvo Mohorjan

Na Fari 44

2391 Prevalje